Aleksandar Kavčić

Aleksandar Kavčić

profesor
Carnegie Mellon University, Pittsburg USA

Edukacija 4.0: Značaj inovacija i obrazovanja na privredni rast

O PREZENTACIJI

Razvijene i brzorastuće ekonomije dinamični rast poslednjih decenija, pre svega, duguju inovacijama, a njih nema bez obrazovanja. U zemljama regiona, pak, nedostatak sve većeg broja specijalista za određene poslove postaje glavna smetnja bržem razvoju. Ima li uspešne privrede bez dobrog sistema obrazovanja? Koliko su inovacije i obrazovanje bitni za dugoročni, održivi rast? Šta su zajednički problemi svih zemalja regiona i mogu li se oni bar ublažiti boljom, dinamičnijom ekonomskom saradnjom, ukidanjem svih barijera za biznis i omogućavanjem bržeg protoka ljudi, ideja, robe i kapitala?

O PREDAVAČU

Aleksandar Kavčić bio je đak Matematičke gimnazije, u Beogradu je završio četiri godine Elektrotehničkog fakulteta, da bi diplomu inženjera elektrotehnike stekao u Diseldofu, a potom u SAD odbranio doktorat.

Predavao je i na Harvardu i na Univerzitetu Havaja, njegovi radovi iz oblasti obrade signala često su citirani. U žižu javnosti dospeo je pre nekoliko godina kada je odjeknula vest u informatičkoj industriji - kompanija Marvell Technology, koja proizvodi više od milijardu čipova godišnje, i Univerzitet Carrnegi Melon postigli su, posle sedmogodišnjeg parničenja, nagodbu po kojoj je ova kompanija univerzitetu platila odštetu od rekordnih 750 miliona dolara. U okviru te svote obeštećena su i dvojica autora patenta (čitač magnetskih memorija), od kojih je jedan upravo on.

Sem što preko svoje fondacije „Alek Kavčić“ već godinama donira računare Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, možda će mu i sledeća generacija osnovaca zahvaliti ako u školu krene učeći iz besplatnih udžbenika, koji će im biti dostupni na internetu. Na ovom tržištu godišnje se obrne 100 miliona evra, iako prema proceni ovog inženjera i naučnika, trošak da se naprave besplatni udženici za celu osnovnu školu košta svega milion evra: od naknade autorima do odobrenja ministarstva. Samo za pet godina besplatnih udžbenika građanima Srbije ostalo bi 500 miliona evra za neke druge potrebe. To je skoro taman toliko koliko su dobili kroz onu jednokratnu pomoć uoči izbora od po 100 evra. Na stranu što je to i moralno i ispravno .A neće biti oštećeni ni autori, jer će njima moja fondacija platiti autorski honorar za svaki udžbenik, koji će pre izdavanja morati da dobije zeleno svetlo Ministarstva obrazovanja, kao i svaki drugi, rekao je Kavčić za NIN.

O UNIVERZITETU

Carnegie Mellon University osnovao je 1900. godine u Pitsburgu poznati industrijalac i filantrop Andrew Carnegie. Danas, Univerzitet se sastoji od sedam koledža i nezvisnih škola koje nude interdisciplinarne programe. Carnegie Mellon pohađa 14.799 studenata iz 117 zemalja. Tokom 120 godina postojanja, kroz Univerzitet je prošlo 109.000 studenata, a među njima je čak 20 dobitnika Nobelove nagrade. Carnegie Mellon je mesto rođenja wi-fi tehnologije, jer je na tlu Univerziteta, profesor Alex Hills, izveo prva testiranja i uveo prvu univerzitetsku wi-fi mrežu.

Agenda

 • PREZENTACIJA
 • EDUKACIJA 4.0
  Značaj inovacija i obrazovanja na privredni rast

  Aleksandar Kavčić
  profesor
  Carnegie Mellon University
  Pittsburgg, USA