Nebojša Đurđević

Nebojša Đurđević

direktor
Inicijativa "DIGITALNA SRBIJA"

Nebojša Đurđević početkom devedesetih godina, poput mnogih njegovih kolega, sa diplomom Elektrotehničkog fakulteta odlazi iz zemlje. Kanada mu tada omogućava ono što Srbija nije mogla. U našu zemlju ga je 2018. godine vratio poziv da preuzme mesto direktora Inicijative "Digitalna Srbija". Prvi put u istoriji zahvaljujući tehnološkom razvoju svi imaju pristup globalnom tržištu, nezavisno od našeg direktnog okruženja. Ako želimo da se menjamo, ovo je istorijska šansa za nas, objašnjava Đurđević zašto veruje da Srbija može da izgradi uspešnu digitalnu ekonomiju. (Izvor: Vreme, broj 1464 , januar 2019.)

Inicijativa „Digitalna Srbija“ je nevladina i neprofitna organizacija sa strateškim ciljem razvoja jake, globalno konkurentne digitalne ekonomije u Srbiji.
Osim vodećih digitalnih igrača u zemlji koji su osnivači, inicijativa okuplja više od 30 organizacija i kompanija-članova iz različitih sektora relevantnih za rast digitalnog ekosistema, uključujući tehnologiju, bankarstvo i finansije, telekomunikacije, konsalting, obrazovanje i istraživanje, zatim advokatske, medijske i farmaceutske kuće, kao i organizacije za podršku startapima. Cilj im je stvaranje poslovnog okruženja koje je u službi digitalne ekonomije. Na putu ka tom cilju ulažu u strateške programe u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoja startap ekosistema, pravno-regulatornog okvira, digitalne infrastrukture i javnog dijaloga o digitalnoj transformaciji. Većina njihovih aktivnosti se finansira od članarina kompanija i organizacija koje su pristupile organizaciji.

Agenda