NEBOJŠA ŠAPONJIĆ

NEBOJŠA ŠAPONJIĆ

JEDAN OD OSNIVAČA & VLASNIKA I NELT GRUPA

REGIONALNO POVEZIVANJE

Odgovori mnogih, pa i razvijenih zemalja, na pandemiju kovida-19 u značajnoj meri sveli su se na neku vrstu protekcionizma, u kojoj je svaka država nastojala da pre svega zaštiti sopstvenu proizvodnju i da sačuva postojeća radna mesta. Takve mere, međutim, na dugi rok mogu imati više štete od koristi. Kako i u toj „novoj normalnosti“ unaprediti regionalnu ekonomsku saradnju koja će biti u interesu svih? Šta možemo naučiti jedni od drugih, pogotovo ako je svima cilj da jednog dana ceo region bude deo Evropske unije?


Karijeru je započeo 1982. godine u državnoj upravi u Kraljevu. Nebojša i njegov pouzdani poslovni partner Ranko Sočanac osnovali su Nelt 1992. godine.

Tokom 30 godina, Nelt je postao merilo poslovanja distribucije i logistike u regionu. Pouzdan je poslovni partner mnogim globalnim kompanijama kao što su Procter&Gamble, Philip Morris, Mars, Mondelez, Nestle, GSK, Beiersdorf, Dr.Oetker, Heineken, Braun, Štark, Duracell, Reckitt Benckiser, Sebamed, Johnson&Johnson, itd.

Danas je Nelt jedna od najznačajnijih privatnih kompanija na Zapadnom Balkanu sa više od 4.000 zaposlenih, 80+ principala, 100+ logističkih klijenata, više od 1.000 vozila, 150.000 m2 skladišnog i poslovnog prostora i godišnjim prometom od skoro milijardu evra.

Grupa je aktivna na Zapadnom Balkanu preko svojih kompanija u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu*. Od 2010. godine, Nelt je prisutan u Africi preko kompanija u Angoli, Zambiji, Mozambiku i poslovanja u Zimbabveu i Malaviju.

Širi organizacioni sistem Nelta čine Neoplanta - Industrija mesa (Novi Sad), Fabrika hrane za bebe (Beograd), Javna skladišta - logistička kompanija (Subotica) i Banim reklame, marketing i POSm (Kraljevo).

 Već 29 godina Nebojša je u braku sa Tanjom, otac je dva sina, Alekse i Luke. Obojica su bivši reprezentativci Srbije u vaterpolu i obojica su diplomirali na Univerzitetu Kalifornija, Berkli, SAD, a trenutno rade u Neltu.

Nebojša je član Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“.

 

Agenda