ROBERTO KUTIĆ

ROBERTO KUTIĆ

INFOBIP I PRVI HRVATSKI JEDNOROG

OD START-UPA DO MILIJARDU DOLARA: PRVI HRVATSKI JEDNOROG

Roberto će na konferenciji govoriti o razvoju i planovima kompanije, kao i o potencijalu novih generacija inovativnih kompanija.


Infobip je jedna od vodećih softverskih kompanija u regionu, ali i prvi hrvatski "jednorog" - što je naziv za brzorastuće, privatne kompanije čija vrednost premašuje milijardu dolara. Rimac Automobili drugi su "jednorog". Uz njih se razvija i cela nova generacija inovativnih kompanija.

Sa sedištem u Hrvatskoj, Infobip je među liderima u domenu pružanja usluga na "cloud" komunikacijskim platformama i u segmentu razmene mobilnih poruka. Kompanija pomaže kompanijama poput Uber-a i Microsoft-a da upravljaju komunikacijom sa klijentima putem tekstualnih poruka i čet-botova.

Prodaja je porasla za 57 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na godinu ranije na 1,25 milijardi dolara, podstaknuto akvizicijom OpenMarkets-a u iznosu od 300 miliona dolara u novembru 2020.

Dogovor sa OpenMarkets-om usledio je ubrzo nakon što je One Equity Partners u julu 2020 kupio udeo u Infobipu za 200 miliona dolara. Dogovor je gurnuo vrednost Infobipa iznad milijardu dolara.

Infobip je još uvek privatna kompanija. Kako prenose mediji, u planu je prikupljanje 500 miliona dolara investicija za akvizicije, a najavljuje se i mogući izlazak na Njujoršku berzu u narednih 18 do 20 meseci.

Izvor: Startit.rs

 

Agenda