SAMO LOGIN

SAMO LOGIN

VLASNIK NAJVEĆE PLATFORME ZA ORGANSKU PROIZVODNJU U EVROPI

Pre više od deset godina počeo sam da razmišljam o tome kako maltretiramo Zemlju i koliko je neodrživo naše korišćenje prirodnih resursa. Kada sam prodao svoj udeo u kompaniji najdi.si, saznao sam da novac od prodaje nije dovoljan za rešavanje problema klimatskih promena. Pošto živimo i radimo u istočnoj Evropi, bilo je lakše zaraditi nego skupiti novac. Dakle, moja porodica i ja smo napravili plan da zaradimo novac koji nam je bio potreban za sedam godina. Osnovali smo kompaniju Outfit7, poznatu po svom Talking Tom Cat. Posle tačno 7 godina, prodali smo kompaniju za milijardu dolara i sada konačno možemo da se fokusiramo na naš prvobitni plan.


Igrica od milijardu dolara

Bračni par Iza i Samo Login, kreatori svetski poznate mobilne aplikacije Talking Tom, osnovali su startap kompaniju 2009. godine. Uložili su zajednička sredstva i lansirali igricu koja je bukvalno preko noći postala planetarno poznata.

Kada je mačak koji priča, ponavlja rečenice, duhovito reaguje na dodir, pere zube i na različite načine zabavlja korisnika, lansiran u julu 2010. godine, postao je globalni hit za veoma kratko vreme. Danas su karakteri koji pored Toma obuhvataju i druge životinje postali deo popularne internet kulture, a pored aplikacija za mobilne telefone, imaju svoj Youtube kanal i animirane mini web-serije.

Prema pisanju portala Bizlife, kada je Telekom Slovenije 2007. godine kupio popularni slovenački pretraživač Najdi.si, Samo Login koji je radio kao jedan od direktora u toj kompaniji i bio manjinski akcionar, dobio je svoj deo kolača i odlučio da će sledeći korak u životu biti pokretanje sopstvenog posla.

Dve godine kasnije, okupio je sedam nekadašnjih saradnika, inženjera sa velikim iskustvom u web-tehnologijama i uz pomoć supruge koja je takođe radila u IT sektoru, uložio sopstveni kapital i osnovao kompaniju Outfit7. Početna ideja bila je, kako se navodi na portalu Intela o razvoju poznatih svetskih igrica, da tim okupljen u kompaniji iskoristi sve svoje znanje o performansama i algoritmima i napravi nešto zabavno i smešno.

Kompaniju su osnivači prodali u januaru 2017. kineskom holdingu United Luck Group za milijardu dolara.

Najveći proizvođač poljoprivrednih IT tehnologija na svetu

Obogatili su se od aplikacije, ali su rešili da svet informacionih tehnologija sada primene i na banatskoj zemlji. Porodica Sama Logina iz Slovenije, od pre četiri godine, vlasnik je i zemlje u Vojvodini.

Kako je agrar niskoprofitabilan biznis, poljoprivrednici su pažljivi i relativno spori u upotrebi neproverenih tehnologija. Mi smo, međutim, najveći proizvođač poljoprivrednih IT tehnologija na svetu, sa sopstvenom farmom, i to nam obezbeđuje brz razvoj, zaključio je Login za dnevni list Novosti.

U Srbiji trenutno zapošljavamo 65 ljudi. Počeli smo pre četiri godine, ali nam u fokusu nije bila promocija, već razvoj. Sada smo završili sa trogodišnjim prelaznim periodom i sledeća žetva, na našim njivama, biće već žetva organskih žitarica. Želimo je da proizvedemo zdravu hranu za sve. To je danas privilegija, koju ne mogu svi priuštiti. Želimo to da promenimo. Počeli smo sa ratarskim kulturama, jer su neophodne za ishranu ljudi. U budućnosti hoćemo da se proširimo na povrtarstvo i voćarstvo. Već sada smo najveća miroljubiva farma na svetu, što znači da ne koristimo životinjske proizvode, izjavio je Login za Novosti.

Kako list navodi, znanje iz IT oblasti je bio najveći motiv za ulazak u ovaj posao i početak razvoja vlastitih alata za IT podršku. Polovina LoginEKO tima radi na tome, a kao najveću prednost smatraju to što imaju svoju firmu i sopstveni razvoj IT tehnologija.

Izvor: eKapija/Novosti

 

Agenda