ALEKSANDAR KOSTIĆ

ALEKSANDAR KOSTIĆ

POTPREDSEDNIK | MK GROUP

O govorniku


Aleksandar Kostić je potpredsednik MK Group i AEC bankarske grupe. Tokom proteklih godina strateški je vodio razvoj i širenje obe grupacije, uključujući nove investicije, M&A procese, kao i konsolidaciju poslovanja. Njegova polja ekspertize uključuju investicionu i biznis strategiju, finansijski menadžment, portfolio i asset menadžment i bankarstvo.
 
U prethodnih pet godina proširio je poslovanje MK Group na real-estate sektor uz projekte u celom Adria regionu, nastavio je sa intenzivnim ulaganjem u obnovljive izvore energije i učvrstio poziciju kompanije u agri-food sektoru. Danas je MK Group jedna od vodećih investicionih kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Aleksandar Kostić strateški stoji iza novog investicionog ciklusa MK Group i kapitalnih projekata u koje će u periodu od 2023. do 2025. godine biti uloženo preko 1,6 milijardi evra.
 
Fokusiran je i na širenje AEC bankarske grupe. Dalji planovi uključuju razvoj poslovanja kako u regionu tako i na EU bankarskom tržištu, na kome je grupa prisutna od akvizicije Gorenjske banke u Sloveniji. AIK Banka je u Srbiji 2022. godine realizovala akviziciju Sber banke, a ove godine potpisala je kupoprodajni ugovor sa Eurobank Direktnom, čijom bi realizacijom postala druga po veličini banka na srpskom tržištu.
 
U MK Group i AEC bankarskoj grupi Aleksandar Kostić se kao potpredsednik bavi strateškim ciljevima, investicionom politikom i politikom poslovanja sa posebnim akcentom na upravljanje rizicima.
 
Aleksandar Kostić je diplomirao ekonomiju na Royal Holloway Univerzitetu u Londonu i otac je dvoje dece.

 

MK Group


MK Group predstavlja sinonim za uspešno i održivo poslovanje već 40 godina, čiju pokretačku snagu čini tim od 4.000 zaposlenih. Zahvaljujući korporativnom upravljanju i stabilnoj saradnji sa svim relevantnim partnerima, kompanija je tokom svih ovih godina postala lider u tri ključne oblasti poslovanja: poljoprivreda i prehrambena industrija, turizam i sektor nekretnina i obnovljivi izvori energije. U godini jubileja MK Group najavila je novi veliki trogodišnji investicioni ciklus u vrednosti od 1,6 milijardi evra. Tokom četiri decenije rada MK Group postala je jedna od najvećih investicionih kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Svoje poslovanje primarno širi u Adria regionu sa fokusom na Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, a cilj nije samo postizanje dobrih finansijskih rezultata već i podrška razvoju svih lokalnih zajednica u kojima je MK Group prisutna.

Agenda