Anke Konrad

Anke Konrad

Savezna Republika Nemačka u Srbiji | ambasadorka

Prva “Zemlja – partner” 4. CEO Summit-a biće Nemačka, a o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje govoriće nova ambasadorka Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, koja je na ovu dužnost stupila u septembru 2022.


Gospođa Konrad je karijerni diplomata, u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke je od 1995. i pre dolaska u Beograd bila je načelnica odseka u Ministarstvu spoljnih poslova, ambasadorka Nemačke u Varšavi i Ženevi (Stalna misija pri međunarodnim organizacijama), stalna zamenica ambasadora u Abidžanu i Lusaki.  

Ambasadorka Konrad nedavno je izjavila da je “stub odnosa Nemačke i Srbije - ekonomska saradnja”. O tome svedoči i podatak da je Nemačka najvažniji ekonomski partner i Srbije, ali i većine zemalja regiona.

U Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija, koje su investirale više od 3,5 milijarde evra i zapošljavaju 78.000 ljudi. Uz to, Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije. U prvih osam meseci ove u odnosu na isti period prošle godine izvoz Srbije povećan je za 30,8 odsto, sa 1,72 na 2,38 milijarde evra, a uvoz iz Nemačke za 21,8 odsto, sa 2,38 na 2,89 milijardi evra. Nemačka u ukupnom izvozu Srbije učestvuje sa 13,3 odsto. Prošle godine izvoz u tu zemlju bio je duplo veći nego u Rusku Federaciju (574 miliona evra) i Kinu (488 miliona) zajedno.

Agenda