DEJAN BODIROGA

DEJAN BODIROGA

PREDSEDNIK | BIVŠI KOŠARKAŠKI REPREZENTATIVAC | EVROLIGA

O govorniku


Dejan Bodiroga je bivši srpski košarkaš. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio dva Svetska prvenstva (1998, 2002), tri zlatne (1995, 1997, 2001) i jednu bronzanu (1999) medalju na Evrpskim prvenstvima i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlenti 1996. Tokom profesionalne karijere je igrao za neke od najboljih evrpskih klubova kao što su Olimpija Milano, Real Madrid, Panatinaikos, Barselona, sa kojima je osvojio tri puta Evroligu, šest nacionalnih prvenstava, dva nacionalna kupa i jednom Kup Saporte.

Osvojio je veliki broj individualnih nagrada među kojima je verovatno najznačajniji izbor za najboljeg igrača decenije Evrolige (2000-2010), a smatra se i najboljim igračem koji nikada nije igrao u NBA ligi.

Od septembra 2022. postao je predsednik Evrolige, najkvalitetnijeg klupskog košarkaškog takmičenja u Evropi. Na tom mestu je zamenio Đordija Bartomeua, a vršiće i funkciju direktora takmičenja.

 

Evroliga


Evroliga je najjače i najvažnije klupsko profesionalno košarkaško takmičenje u Evropi. U njemu učestvuje veliki broj klubova iz većine zemalja Evrope.

Takmičenjem upravlja ULEB, udruženje evropskih profesionalnih liga. U dosadašnjoj istoriji Evroliga je puno promenila kako koncept tako i sistem takmičenja. U početku su najbolji timovi iz većine zemalja učestvovale u njoj. Tada je prvacima država bilo garantovano mesto. Međutim, sa velikim uplivom finansija u sport, kvalitet se koncentrisao uglavnom u finansijski jakim ili veoma talentovanim zemljama. Zato su pojedine zemlje dobile više od jednog predstavnika.

Agenda