NEBOJŠA BJELOTOMIĆ

NEBOJŠA BJELOTOMIĆ

DIREKTOR I DIGITALNA SRBIJA

DIGITALNA SRBIJA

STARTAPI: NEOČEKIVANA PRILIKA ZA OZBILJNE IGRAČE


Inicijativa „Digitalna Srbija“ je nevladina i neprofitna organizacija sa strateškim ciljem razvoja jake, globalno konkurentne digitalne ekonomije u Srbiji.

Osim vodećih digitalnih igrača u zemlji koji su osnivači, inicijativa okuplja više od 30 organizacija i kompanija-članova iz različitih sektora relevantnih za rast digitalnog ekosistema, uključujući tehnologiju, bankarstvo i finansije, telekomunikacije, konsalting, obrazovanje i istraživanje, zatim advokatske, medijske i farmaceutske kuće, kao i organizacije za podršku startapima. Cilj im je stvaranje poslovnog okruženja koje je u službi digitalne ekonomije. Na putu ka tom cilju ulažu u strateške programe u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoja startap ekosistema, pravno-regulatornog okvira, digitalne infrastrukture i javnog dijaloga o digitalnoj transformaciji. Većina njihovih aktivnosti se finansira od članarina kompanija i organizacija koje su pristupile organizaciji.

O govorniku

Nebojša Bjelotomić je nakon studija biomedicinskog inženjeringa na Bostonskom Univerzitetu, čiji je bio stipendista, i zaposlenja u SAD-u, na razvoju proteinskih čipova, odlučio da se vrati u Beograd i da se razvija na Balkanu. Radeći na menadžerskim pozicijama u IBM-u, Fujitsu Siemens Computers-u (kasnije Fujitsu) i PrinTecu, stekao je dovoljno iskustva da sagleda potencijal, preoblikuje ga i usmeri u pravom smeru. U aprilu 2016. došao je na čelo kompanije Saga, od kada i kreće razvoj sopstvenih softverskih proizvoda baziranih na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju u toj kompaniji.

Od ove godine nalazi se na čelu Inicijative "Digitalna Srbija", a član je Izvršnog odbora NALED-a, kao i Srpske Asocijacije menadžera.

Agenda