VESNA BENGIN

VESNA BENGIN

SUOSNIVAČ | BIOSENSE INSTITUTE

O govorniku


Prof. Dr Vesna Bengin je suosnivač Instituta BioSens, koji se fokusira na multidisciplinarna naučna istraživanja naprednih informaciono-komunikacionih tehnologija i njihove primene u biosistemima, prvenstveno poljoprivredi. Ona je rukovodilac projekta ANTARES, koji je prvorangiran u najprestižnijem pozivu Evropske komisije Horizon 2020 -Teaming, a koji ima za cilj da razvije Institut BioSens u tržišno orijentisan vodeći evropski centar naučne izvrsnosti.

Profesorka Bengin je dobitnica najviših priznanja u nastavi i istraživanju: redovni je profesor na Odeljenju za fiziku Univerziteta u Novom Sadu, kao i naučni savetnik (glavni istraživač) kog je izabralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Takođe ima titulu izvanrednog profesora na Univerzitetu Stellenbosch u Južnoj Africi, kao i poziciju gostujućeg profesora na Univerzitetu u Pensilvaniji (UPENN), SAD. Bila je član Upravnog odbora Fonda za inovacije Republike Srbije u periodu 2011-2017 i članica mnogih evropskih i međunarodnih stručnih tela kao što su Generalna skupština Evropske Mikrotalasne asocijacije i Odbor za implementaciju grupe za posmatranje Zemlje (GEO).

Doktorirala je 2006. godine na Univerzitetu u Novom Sadu u oblasti elektronike i mikrotalasne tehnike, autor je preko 100 naučnih radova od čega su 32 objavljena u prestižnim međunarodnim časopisima, ka oi jednog nacionalnog patenta.

Majka je troje dece.

 

BioSense


BioSense, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, osnovan je 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Istražujući naučne i tehnološke granice inovativne primene IT-a u poljoprivredi, Institut teži da srpskom, ali i svetskom poljoprivrednom sektoru pruži vrhunska digitalna rešenja kako bi se uz manje investicija ostvarili veći prinosi.

Zahvaljujući sveobuhvatnom i transdisciplinarnom pristupu, Institut ostavlja neizbrisiv trag u međunarodnoj naučnoj zajednici. To svakako potvrđuju 30 nacionalnih projekata i oko 50 međunarodnih, kao i mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade istraživača Instituta. Najistaknutiji projekat, ANTARES (H2020), podržan od strane Evropske komisije i Republike Srbije, pretvoriće BioSense u vodeći Centar izvrsnosti za održivu poljoprivredu.

Agenda